Protecție pe termen lung cu vopsirea in camp electrostatic
Căutați protecție pe termen lung pentru produsele voastre?
Indiferent că vorbim de produse din industria moto sau industria constructoare, vopsirea electrostatică este o alegere perfectă atunci când vă doriți protecție și siguranță.
Vopsirea electrostatică este un proces de utilizare a unui câmp magnetic pentru aplicarea vopselei pe metale și diferite tipuri de materiale plastice. Aceasta se bazează pe principiul conform căruia „contrariile se atrag”. Dând obiectului care urmează să fie vopsit o sarcină negativă și vopselei o sarcină pozitivă, se creează atracția și rezultatul este un finisaj durabil, neted și dur de vopsire pe suprafața pe care este aplicată.
Poate că ați observat, dar atunci când mergeți pe un covor și apoi atingeți metalul se produce un scurt șoc electric. Șocul se produce deoarece fricțiunea din pantofi pe covor ajută la formarea unei încărcături electrice în corp. Atunci când este atins un obiect metalic împământat, descărcarea electrică rezultată provoacă un șoc electric. Plecând de la acest exemplu banal, putem să vă explicăm și ce se întâmplă la noi în atelier.
Un câmp electrostatic este similar cu un câmp magnetic tipic, deoarece atunci când un obiect devine încărcat creează un câmp electrostatic. Dacă obiectul are un exces în numărul de electroni, se consideră că este încărcat negativ. Dacă obiectul are mai puțini electroni decât mediul său, acesta este încărcat pozitiv. Două obiecte electrostatice care au particule încărcate în mod opus vor fi apoi atrase una de cealaltă. Acesta este conceptul din spatele vopselelei electrostatice. Interesant, nu?
În vopsirea electrostatică, elementul care urmează să fie vopsit primește o încărcare negativă de la un electrod încărcat negativ, care arată similar cu un cablu al bateriei. Vopseaua are o încărcare pozitivă și se pulverizează folosind un instrument special. Sarcinile pozitive și negative atrag vopseaua ca un magnet, pe suprafața metalică. Vopseaua caută obiecte împământate și „înfășoară” în jurul obiectului vopsit. Acest lucru se întâmplă deoarece atracția dintre sarcinile opuse este atât de puternică încât sarcina va atrage vopseaua în jurul obiectului, acoperind complet suprafața. Vopseaua este atrasă în mod static de metal din orice direcție, astfel încât să nu existe vreo mizerie de la supra-pulverizare.
Plecând de la acest principiu, imaginați-vă cum ar putea funcționa acest lucru cu vopsirea unui gard de fier forjat, de exemplu. Vopseaua va fi pulverizată și se va înfășura și va adera la partea din spate a fiecărei părți a gardului. Nu ar exista nicio mizerie în zona înconjurătoare și ar exista foarte puțină vopsea pierdută sau neutilizată, deoarece nu există pulverizare excesivă.
Vopseaua electrostatică are multe avantaje și printre cele mai importante se regăsesc
1. Suprafața obiectului vopsit este igienică, deoarece este neporoasă și este impermeabilă la substanțele chimice utilizate pentru curățare.
2. Oferă produsului o rezistență mai mare la impact și coroziune.
3. Sunt excluse defectele sau scurgerile de vopsea care se întâmplă în urma altor metode de vopsire.
4. Rezistență mecanică superioară la zgârieturi și alte lovituri.
5. Diversitate privind paletarul de culori Vopsirea electrostatică este o metodă de vopsire foarte eficientă, rentabilă și curată. Poate fi utilizat pe suprafețe diverse și produce o acoperire puternică și durabilă, care va rezista în anii următori.